Dania z kuchni wietnamskiej, które musisz spróbować
Tradycyjne wietnamskie jedzenie jest samo w sobie dość wymagające. Wietnam ma tak zróżnicowaną kulturę kulinarną, która wciąż rośnie i rozwija się do dziś. Wietnamczycy mają własną tożsamość regionalną, jeśli chodzi o wszystkie aspekty życia. Niezależnie od tego, czy chodzi o tradycyjne stroje, które noszą, czy dialekty językowe, którymi się posługują, różnice są zbyt oczywiste, aby je dostrzec. Nic więc dziwnego, że jedzenie powinno pójść w ich ślady.
Nie tylko wewnętrzne różnice regionalne wpłynęły na „tradycję”, sąsiedzi i kolonizatorzy mają również znaczący wpływ. Od chińskich dynastii, które sprowadziły makaron do mieszkańców Wietnamu, po przybycie Francuzów w XIX wieku, w których kuchnia wietnamska pojawiła się w dodatkowych wpływach. Jedno jest pewne – odkrywanie lokalnych potraw znacznie wzbogaca wietnamskie przygody.
Od czego więc zacząć, gdy mówimy o tradycyjnych daniach wietnamskich? Cóż, jest tego sporo! Dlatego w tym zestawieniu przedstawiamy ranking najpopularniejszych Wietnamskich dań.
Zupa Pho
Jedną z 2 najsłynniejszych potraw, które wyszły z Wietnamu, jest potężna miska Phở! Być może również najbardziej kontrowersyjna, ponieważ powszechnie twierdzi się, że jest to jedna z tych potraw inspirowanych francuskim, wspomnianych wcześniej.
Chociaż nie ma argumentu, że makaron jest prawdziwy chińskiego pochodzenia, bardziej dyskusyjna jest zupa lub rosół. Czy to może być prawdziwe połączenie Wschodu z Zachodem? Makaron chiński, zupa francuska, a zioła i przyprawy wietnamskie? Mówi się, że słowo Phở pochodzi od francuskiego „pot-au-feu”, co oznacza „garnek w ogniu” i jest robione w taki sam sposób, jak jego wietnamski odpowiednik. „Phở” wymawiane poprawnie również brzmi jak francuskie słowo „feu”.
Podstawą zupy jest lekki bulion, przygotowywany przez gotowanie kości wołowych i warzyw oraz przypraw przez wiele godzin, po czym jest odcedzany i używany jako punkt wyjścia, do którego dodawane są inne składniki. Aby uzyskać wskazówki, gdzie znaleźć najlepsze Phở.
Bun Cha
Bun cha zyskało międzynarodową popularność w ciągu jednej nocy po tym, jak prezydent USA Barack Obama i celebryta szef kuchni Anthony Bourdain zostali przedstawieni razem jedząc to danie w Hanoi. Ich wybór tego dania jest teraz niespodzianką, ponieważ buncha pochodzi ze Starej Dzielnicy w Hanoi i od setek lat jest jednym z charakterystycznych dań miasta. To, co czyni to danie wyjątkowym, to intensywne przygotowanie związane z jego przygotowaniem; Mielona wieprzowina musi być marynowana przez noc, aby w pełni wchłonęła smak ziół i uformowana w kulki, uważając, aby mięso było miękkie i soczyste.
Sos jest tym, co sprawia, że danie jest spektakularne; dobry sos zapewni równowagę między słodyczą mięsa a słonością sosu rybnego. Tradycyjne danie Hanoi serwowane jest tylko w porze lunchu i składa się z makaronu ryżowego, świeżych warzyw i ziół, takich jak bazylia, kolendra.
Różne rodzaje sajgonek / zawijaków
Tego typu danie jest ulubionym większości Wietnamczyków. Nie ma wątpliwości, że danie można znaleźć w wielu wietnamskich restauracjach, w tym w restauracjach serwujących dania kuchni wietnamskiej w innych krajach świata.
Zazwyczaj składa się z opakowania, farszu i sosu do maczania. Owijka to płaski wysuszony papier zrobiony z mąki ryżowej i ma kształt koła lub kwadratu. Farsz jest zwykle mieszanką mielonej wieprzowiny, jajka, marchewki, makaronu szklanego, grzybów usznych, ziół i przypraw. Niektóre miejsca używają owoców morza lub wołowiny zamiast mielonej wieprzowiny, w zależności od nawyków żywieniowych regionu, a także ulubionego smaku danej osoby. Bez względu na użyte składniki, wszystkie są dobrze wymieszane, a następnie zawinięte w papier ryżowy w małe rolki. Te bułki są następnie smażone w głębokim tłuszczu, aż nabiorą żółtego koloru. Sos do maczania do tego dania jest dość podobny do Banh Goi, składa się z sosu rybnego, soku z cytryny, cukru, chili i pieprzu.
Zwykle podawany z ryżem, makaronem, czerwonym lepkim ryżem i sałatką. To tradycyjne wietnamskie jedzenie może być domowej roboty w ważne dni, zwłaszcza podczas Księżycowego Nowego Roku. Po pierwsze dlatego, że jest niezwykle pyszna i wygląda oszałamiająco pięknie. Po drugie, jest bardzo łatwy do wykonania, nawet jeśli nie jesteś profesjonalnym kucharzem.