lis 24, 2022

Zupa Pho – historia zupy z Wietnamu

Zupa Pho to makaron ryżowy z wołowiny lub drobiu, maczany w bulionie przyprawionym ziołami. To danie prosto z Wietnamu, które możesz spróbować w naszej restauracji ADong! Nim spróbujesz, poznaj krótką historię tej niesamowitej i znanej wszystkim potrawy. Takim odpowiedniku Polskiego rosołku.

Danie powstało w północnym Wietnamie na początku XX wieku, kiedy kraj ten był kolonią francuską. To Francuzi przyczynili się do rozpowszechnienia wołowiny w regionie. Z kolei Chińczycy w północnym Wietnamie przygotowują podobne zupy w swojej ojczyźnie. Połączenie nowego mięsa i chińskiej tradycji zapoczątkowało powstanie zupy Pho.

Pierwotnie zupa ta była sprzedawana przez tragarzy wędrujących po ulicach. Pojawiają się o świcie i zmierzchu z przenośnymi kuchniami. Do dyspozycji Gości jest duży kocioł z kominkiem i wszystkimi niezbędnymi składnikami. Charakteryzują się noszeniem specjalnych filcowych kapeluszy zwanych mũ phở.

Podział Wietnamu w 1954 roku i późniejsza wojna spowodowały ucieczkę z północy na południe kraju ponad miliona osób. Dzięki uchodźcom zupa pho stała się popularna na południu kraju, gdzie wcześniej była nieznana.

Z czego robi się zupę Pho?

Zupa Pho podawana jest w miseczkach z makaronem ryżowym i cienko pokrojonym bulionem wołowym lub drobiowym. Rosół przygotowuje się przez powolne gotowanie mięsa i kości. Najpopularniejszymi przyprawami dodawanymi do potraw są goździki, anyż gwiazdkowaty, kolendra, anyż, cynamon, czarny kardamon, imbir i cebula.

Zupa Pho to bardzo młoda potrawa, jedzenie jej stało się tradycją w Wietnamie kilkadziesiąt lat temu. Mówi się, że po raz pierwszy został ugotowany na północy kraju na początku XX wieku, ale jego popularność przypisuje się latom pięćdziesiątym XX wieku, ze względu na masową migrację ludności. Obecnie zupa pho jest bardzo popularna i wszechobecna, można ją spożywać z każdym posiłkiem w ciągu dnia (śniadaniem, obiadem i kolacją). Tradycyjna metoda polega na jedzeniu pałeczkami, wybieraniu części stałych w zupie i wypiciu reszty zupy na końcu. Zupa Pho jest często nazywana bulionem wietnamskim. Zgadza się! Podobieństwo jest zbyt duże!

Pho bo, czyli zupa pho z wołowiną

Zupa Pho Bo to bulion z kości wołowej gotowany z imbirem, czosnkiem, chilli i cebulą. Podaje się go z małymi kawałkami wołowiny i doprawia kolendrą, szczypiorkiem, bazylią i miętą. Warto dodać do niej gwiazdkę anyżu dla dodatkowego smaku i egzotyki w kuchni, jeśli chcesz.

Gdzie zjeść zupę Pho?

Zupę Pho możesz zjeść w Restauracji ADong w Krakowie, Węgrzcech i Niepołomicach. W każdej restauracji bazujemy na tym samym przepisie, a Ty możesz spróbować tradycyjne Wietnasmkie w kilku wariantach. Przejdź do menu restauracji i sprawdzić, który wariant jest najlepszy dla Ciebie. Możesz odwiedzić nas każdego dnia, lub zamówić danie do domu. 

Powrót

Strona zrealizowana przez: Logo Interakcjo